Ta strona korzysta z plików cookie. Korzystamy z plików cookies zapisujących dane użytkownika. Przeglądając naszą stronę wyrażasz zgodę na ich używanie. Według obecnie obowiązujących przepisów prawa możesz je wyłączyć zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej »
zamknij
Eurodieta
Znajdujesz się tutaj:   Eurodieta » Strona Główna » Najciekawsze przepisy na kawę z mlekiem

Najciekawsze przepisy na kawę z mlekiem

 

Spór na temat wyższości czarnej kawy nad kawą z mlekiem i odwrotnie trwa pomiędzy miłośnikami obu gatunków tego cudownego napoju od dawna.

Ci pierwsi twierdzą, że tylko prawdziwa „mała czarna” smakuje tak jak powinna. Ci drudzy natomiast argumentują, że mleko pozwala załagodzić smak kawy, przełamać jej głębię, wydobywając z niej to, co najlepsze. Opinii jest tak wiele, jak wielu jest miłośników zarówno czarnej kawy jak i tej z dodatkiem mleka.

Na szczęście sporu tego wcale nie trzeba rozstrzygać, bo i jedni i drudzy mogą delektować się smakiem swojej ulubionej kawy. A wszystko to dzięki wielkiej różnorodności ofert tego niebiańskiego trunku. Dzięki poniższym przepisom zwolennicy białej kawy mogą cieszyć się jej smakiem bez konieczności wychodzenia z domu. Być może i miłośnicy tradycyjnej czarnej kawy skuszą się na małe co nieco z mleczną pianką…

Domowe latte macchiato

Potrzebujemy:

  • półtorej łyżeczki świeżo zmielonej kawy,
  • szklankę mleka,
  • 25 ml wody,
  • cukier (wedle uznania)

Zaczynamy od zalania kawy gorącą wodą o temperaturze około 90-95°C (więcej przepisów na pyszną, gorącą kawę: https://przepisynakawe.pl/przepisy/hot). Następnie podgrzewamy mleko, (nie doprowadzając do wrzenia) i dodajemy cukier. Ciepłe mleko przelewamy do shakera (można go zastąpić zwykłym słoikiem z nakrętką) i potrząsamy aż do uzyskania piany. Tak przygotowane mleko wlewamy do wysokiej szklanki, następnie delikatnie tuż przy ściance, wlewamy kawę tak, aby powstały trzy warstwy: mleko-kawa-mleko. Podajemy ze słomką lub długą łyżeczką. W ten prosty sposób możemy delektować się smakiem ulubionej latte macchiato bez odwiedzania kawiarni.


Domowa mocca

Potrzebujemy:

  • 160 ml schłodzonego mleka skondensowanego,
  • 4 łyżeczki aromatycznej kawy rozpuszczalnej,
  • szczyptę cynamonu,
  • 3 kostki czekolady,
  • szklankę wrzątku,
  • bitą śmietanę i wiórki czekoladowe do dekoracji

Wrzącą wodę wlewamy do małego rondelka, wsypujemy kawę i dokładnie mieszamy, aby kawa mogła się rozpuść. Następnie dodajemy czekoladę i podgrzewamy całość na niewielkim ogniu. Dodajemy cynamon i nadal podgrzewamy, aby czekolada zupełnie się rozpuściła. Do szklanki wlewamy najpierw mleko, a następnie ostrożnie kawę. Całość dekorujemy bitą śmietaną i wiórkami czekoladowymi. Gotowe!

Mleczno-kokosowa kawa michałkowa

Potrzebujemy:

  • 3 cukierki kokosowe,
  • mleko,
  • 2 łyżeczki ulubionej kawy rozpuszczalnej

Zaparzamy kawę rozpuszczalną lub parzymy inny rodzaj swojej ulubionej kawy w ekspresie. Do małego garnuszka wlewamy tyle mleka, aby przykryć dno. Dodajemy cukierki i podgrzewamy wszystko do momentu aż cukierki się rozpuszczą. Dodajemy przygotowaną, gorącą kawę i wszystko mieszamy. Ewentualnie możemy kawę dosłodzić poprzez dodanie syropu kokosowego. Tak przyrządzona kawa to prawdziwa kokosowa rozkosz dla podniebienia.

Kawa mleczno-kokosowa

Potrzebujemy:

  • 3 cukierki kokosowe (takie, które najbardziej lubimy)

Kawa z mlekiem i likierem orzechowym

Potrzebujemy:

  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
  • 50 ml likieru orzechowego,
  • 1/4 szklanki mleka,
  • bitą śmietanę

Kawę zaparzamy w gorącej wodzie (około poł szklanki), mieszamy, aby dokładnie się rozpuściła. Następnie dodajemy likier i znów mieszamy. Spieniamy mleko i dodajemy je do kawy. Wierzch dekorujemy bitą śmietaną i gotowe.

Kawa z białą czekoladą

Potrzebujemy:

  • tabliczkę białej czekolady,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 4 łyżeczki dowolnej kawy rozpuszczalnej,
  • gotową bitą śmietanę lub śmietanę 30% do ubicia

Mleko wlewamy do małego garnuszka, wsypujemy kawę i podgrzewamy do momentu, w którym kawa całkowicie się rozpuści. Dodajemy rozkruszoną tabliczkę czekolady i ponownie podgrzewamy, aby czekolada się rozpuściła. Przygotowany napój przelewamy do wysokich szklanek. Na wierzch dodajemy ubitą śmietanę i dekorujemy kilkoma „okruszkami” kawy rozpuszczalnej. Pyszna kawa już gotowa. Najlepiej smakuje, kiedy zmieszamy ze sobą wszystkie warstwy.

 



eurodieta
Suplementy diety - dr n. farm. Marcin Mandryk
eurodieta
Bezpieczna antybiotykoterapia
eurodieta
Cała prawda o odchudzaniu - dr n. farm. Marcin Mandryk
eurodieta
Eurodieta - zdrowy styl życia i odżywiania
eurodieta
Sposób odzywiania dla zdrowia
eurodieta
Eurodieta Najmłodszym 2
eurodieta
Eurodieta Najmłodszym 1
eurodieta
Dania Orientalne
eurodieta
Angelika Lipa i Angelika Brzyska
eurodieta
Odchudzanie - przepisy dietetyczne
eurodieta
Eurodiet team - Rage-Race 2010
© Eurodieta - 2013. Projekt i wykonanie - Freeline. Licznik odwiedzin: 616