Ta strona korzysta z plików cookie. Korzystamy z plików cookies zapisujących dane użytkownika. Przeglądając naszą stronę wyrażasz zgodę na ich używanie. Według obecnie obowiązujących przepisów prawa możesz je wyłączyć zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej »
zamknij
Eurodieta
Znajdujesz się tutaj:   Eurodieta » Strona Główna » Czy należy unikać kwasu fosforowego w produktach spożywczych?

Czy należy unikać kwasu fosforowego w produktach spożywczych?

 

W składzie wielu powszechnie dostępnych produktów spożywczych, w tym napojów, znajduje się kwas fosforowy. Jakie ma on zastosowanie i jaki wywiera wpływ na organizm konsumentów?

Dodatek E338

Kwas fosforowy jest dopuszczony do użytku w przemyśle spożywczym jako dodatek E338. Zaliczany jest do grupy regulatorów kwasowości i spełnia różne funkcje:

przeciwutleniającą,
regulującą kwasowość,
chelatującą,
transportującą.

Kwas ten jest związkiem syntetycznym, którzy otrzymywany jest poprzez działanie kwasu siarkowego na fosforan wapnia, którego źródłem są minerały kopalniane, takie jak apatyt i fosforyt.

Warto podkreślić, że kwas fosforowy występuje naturalnie w organizmie człowieka. Jest budulcem kości, zębów, enzymów, uczestniczy w procesach metabolizmu węglowodanów, tłuszczów i białek. Z pożywienia kwas fosforowy może być wchłaniany do organizmu, ale regulacja jego poziomu odbywa się w jelitach. Organizm sam dba o to, aby w krwi był stały poziom tego związku. Jest on wydalany głównie z kałem w postaci fosforanu wapnia.

Kwas fosforowy jest produkowany metodą mokrą lub termiczną. Najwięcej wytwarza się go z surowców mineralnych. Z uwagi na zastosowanie kwasu do produkcji ogromnych ilości nawozów fosforanowych można spotkać się z jego inną nazwą - kwas nawozowy.

Zastosowanie kwasu fosforowego

Najczęściej kwas fosforowy wykorzystywany jest jako dodatek do żywności w bezalkoholowych napojach gazowanych, takich jak Coca-Cola, w słodyczach, galaretkach, serach i produktach mięsnych czy w winach owocowych. Można go znaleźć w napojach dla sportowców - izotonicznych, w miodzie pitnym, napojach spirytusowych z wyjątkiem whisky, w koktajlach aromatyzowanych na bazie wina, w przekąskach z ziemniaków, zbóż, mąki czy przetworzonych orzechów oraz w mieszankach deserowych w proszku.

Nie tylko w przemyśle spożywczym wykorzystywany jest powszechnie kwas fosforowy. Można go stosować do odkamieniania aparatury ciepłowniczej. W stomatologii wyrabia się z niego kity porcelanowe, w rolnictwie stosuje się kwas fosforowy w nawozach sztucznych, zaś w przemyśle w charakterze fosforanowych powłok ochronny na metalach. Jest składnikiem fosolu, czyli odrdzewiacza do stali.

Nie należy nadużywać kwasu fosforowego i spożywać go w niezalecanych, większych ilościach, ponieważ zaburza on wchłanianie wapnia.

 



eurodieta
Suplementy diety - dr n. farm. Marcin Mandryk
eurodieta
Bezpieczna antybiotykoterapia
eurodieta
Cała prawda o odchudzaniu - dr n. farm. Marcin Mandryk
eurodieta
Eurodieta - zdrowy styl życia i odżywiania
eurodieta
Sposób odzywiania dla zdrowia
eurodieta
Eurodieta Najmłodszym 2
eurodieta
Eurodieta Najmłodszym 1
eurodieta
Dania Orientalne
eurodieta
Angelika Lipa i Angelika Brzyska
eurodieta
Odchudzanie - przepisy dietetyczne
eurodieta
Eurodiet team - Rage-Race 2010
© Eurodieta - 2013. Projekt i wykonanie - Freeline. Licznik odwiedzin: 3104